Pečené kuře britského impéria

Seznam surovin

Na kuře:

Na omáčku:

Na bombajské brambory:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Stehýnka kuřete několikrát nařízněte až ke kosti. Připravte si pekáč o něco větší, než je kuře. Dejte do něj všechny přísady na marinádu a řádně je promíchejte. Natáhněte si gumové rukavice a pak tou aromatickou marinádou kuře pořádně potřete vně i uvnitř. Jenom se do toho pořádně opřete! Nechte, nejlépe přes noc, marinovat v ledničce.

Troubu předehřejte na 200°C a srovnejte si příčky v troubě tak, aby mohl pekáč sedět přímo na dně trouby, kuře hned nad ním na mřížce a na další mřížce nad ním se budou péct brambory. Ty větší rozkrojte na poloviny a brambory povařte ve vroucí osolené vodě s citronem asi 15 až 20 minut, až budou měkké. Brambory sceďte a nechte je odpařit. Citron několikrát propíchněte špičkou nože a vložte ho rovnou do břišní dutiny kuřete. Kuře dejte na talíř.

Cibuli nakrájejte nahrubo a přidejte ji do pekáče spolu se svitkem skořice, hřebíčky, octem a vorčestrem. Pak zašlehejte mouku, vlijte vývar nebo vodu a pekáč postavte přímo na dno trouby. Kuře položte na mřížku nad ním a pečte 1 hodinu 20 minut. Vezměte si jiný solidní pekáč a postavte ho na střední plamen. Dejte do něj olivový olej, hrudku másla, semínka hořčice a římského kmínu, garam masalu a kurkumu – pracujte rychle, protože když se tuk rychle rozpálí, budou semínka hořčice skákat jak divá. Palici česneku rozkrojte a vložte ji přímo do pekáče spolu s chilli papričkou nakrájenou na plátky a nakrájenými rajčaty. Pak přidejte scezené brambory, všechno hezky promíchejte a dobře osolte a opepřete. Stonky koriandru nakrájejte nadrobno a posypte jimi obsah pekáče. Lístky si uchovejte v hrnku se studenou vodou na později. Když se kuře bude už 40 minut péct, přidejte do trouby pekáč s bramborami. Jakmile bude kuře upečené, přesuňte ho na prkénko a opatrně stáhněte připečené kousky kůže, pod nimiž se objeví dokonale propečené maso. Omáčku přeceďte přes hrubý cedník do kastrolu a odškrabte i všechny přípečky z pekáče. Omáčku uveďte do varu a buď ji nechte varem trochu zhoustnout, nebo ji naopak malinko nařeďte vodou. Přelijte do podávací misky a zakapejte trochou jogurtu.

Brambory také vyjměte z trouby a přesuňte je na tác nebo do mísy. Kuře pak podávejte na prkénku s horkými bramborami a omáčkou. Všechno to posypte lístky koriandru a přidejte ještě různé chuťovky. Život už nemůže být o mnoho lepší.

Poznámka k receptu

Když se zeptáte kteréhokoliv Brita, která jsou jeho nejoblíbenější jídla, troufám si tvrdit, že odpověď bude: „Mámino pečené kuře a kari.“ Nuže, vítám vás u pečeného kuřete britského impéria, které v sobě spojuje obojí. Vaši kamarádi a vaše rodina ho budou milovat. Já ho miluju. Vy ho budete milovat.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...