Pečené kuře britského impéria
Seznam surovin
Na kuře:
- kuře 1,4 kilogramu
- česnek 1 lžíce (najemno nastrouhaný)
- zázvor (čerstvý najemno nastrouhaný)
- paprika chilli (čerstvá)
- rajčatové pyré 1 lžíce
- koriandr 1 lžička
- kurkuma 1 lžička
- koření garam masala 1 lžička
- kmín římský 1 lžička (mletý)
- jogurt bílý 2 lžičky
- citron 2 kusy
- sůl mořská 2 lžičky
Na omáčku:
- skořice 1 porce
- cibule červená 3 kusy (malá oloupaná)
- hřebíček 10 kusů
- worcesterská omáčka 3 lžíce
- ocet vinný 3 lžíce (bílý)
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce
- vývar drůbeží 500 mililitrů
- jogurt bílý (k podávání)
Na bombajské brambory:
- brambory 800 gramů (nové)
- sůl mořská
- pepř (mletý)
- citron 1 kus
- olej olivový 3 lžíce
- semínka 1 lžička (hořčice černé)
- kmín římský 1 lžička
- koření garam masala 1 lžička
- kurkuma 1 lžička
- česnek 1 palička
- paprika chilli 1 kus (zbavená semínek a najemno nasekaná)
- rajčata 2 kusy (nahrubo nakrájená )
- koriandr 1 svazek (čerstvý)
Postup přípravy
Stehýnka kuřete několikrát nařízněte až ke kosti. Připravte si pekáč o něco větší, než je kuře. Dejte do něj všechny přísady na marinádu a řádně je promíchejte. Natáhněte si gumové rukavice a pak tou aromatickou marinádou kuře pořádně potřete vně i uvnitř. Jenom se do toho pořádně opřete! Nechte, nejlépe přes noc, marinovat v ledničce.
Troubu předehřejte na 200°C a srovnejte si příčky v troubě tak, aby mohl pekáč sedět přímo na dně trouby, kuře hned nad ním na mřížce a na další mřížce nad ním se budou péct brambory. Ty větší rozkrojte na poloviny a brambory povařte ve vroucí osolené vodě s citronem asi 15 až 20 minut, až budou měkké. Brambory sceďte a nechte je odpařit. Citron několikrát propíchněte špičkou nože a vložte ho rovnou do břišní dutiny kuřete. Kuře dejte na talíř.
Cibuli nakrájejte nahrubo a přidejte ji do pekáče spolu se svitkem skořice, hřebíčky, octem a vorčestrem. Pak zašlehejte mouku, vlijte vývar nebo vodu a pekáč postavte přímo na dno trouby. Kuře položte na mřížku nad ním a pečte 1 hodinu 20 minut. Vezměte si jiný solidní pekáč a postavte ho na střední plamen. Dejte do něj olivový olej, hrudku másla, semínka hořčice a římského kmínu, garam masalu a kurkumu – pracujte rychle, protože když se tuk rychle rozpálí, budou semínka hořčice skákat jak divá. Palici česneku rozkrojte a vložte ji přímo do pekáče spolu s chilli papričkou nakrájenou na plátky a nakrájenými rajčaty. Pak přidejte scezené brambory, všechno hezky promíchejte a dobře osolte a opepřete. Stonky koriandru nakrájejte nadrobno a posypte jimi obsah pekáče. Lístky si uchovejte v hrnku se studenou vodou na později. Když se kuře bude už 40 minut péct, přidejte do trouby pekáč s bramborami. Jakmile bude kuře upečené, přesuňte ho na prkénko a opatrně stáhněte připečené kousky kůže, pod nimiž se objeví dokonale propečené maso. Omáčku přeceďte přes hrubý cedník do kastrolu a odškrabte i všechny přípečky z pekáče. Omáčku uveďte do varu a buď ji nechte varem trochu zhoustnout, nebo ji naopak malinko nařeďte vodou. Přelijte do podávací misky a zakapejte trochou jogurtu.
Brambory také vyjměte z trouby a přesuňte je na tác nebo do mísy. Kuře pak podávejte na prkénku s horkými bramborami a omáčkou. Všechno to posypte lístky koriandru a přidejte ještě různé chuťovky. Život už nemůže být o mnoho lepší.
Poznámka k receptu
Když se zeptáte kteréhokoliv Brita, která jsou jeho nejoblíbenější jídla, troufám si tvrdit, že odpověď bude: „Mámino pečené kuře a kari.“ Nuže, vítám vás u pečeného kuřete britského impéria, které v sobě spojuje obojí. Vaši kamarádi a vaše rodina ho budou milovat. Já ho miluju. Vy ho budete milovat.
Načítám komentáře...