Pečené kuře s brambory plněnými špenátem
Postup přípravy
Brambory uvařte do poloměkka a nechte je vychladnout. Kuře omyjte a osušte, vložte na pekáč vytřený máslem, osolte, trochu podlijte a vložte do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách kuře obraťte, potřete šťávou, teplotu trouby snižte na 180°C a kuře upečte doměkka. Občas podlévejte vývarem nebo vodou a přelévejte vypečenou šťávou. Před koncem pečení opět zvyšte teplotu, aby se utvořila kůrčička.
Na lžíci másla zpěňte drobně nasekanou cibuli, přidejte spařený nebo rozmražený špenát, osolte, opepřete a nechte vyvařit tekutinu. Přidejte vejce a míchejte, až se vejce srazí.
Vychladlé brambory oloupejte a rozpulte a vnitřek trochu vydlabejte. Do vychladlé špenátové hmoty vmíchejte sýr. Každou půlku brambory naplňte trochou směsi, vložte je na pečicím papírem vyložený plech a pokapejte rozpuštěným máslem.
Hotové kuře vyndejte z trouby a vložte do ní plech s bramborami. Zapékejte při 200°C asi 10 minut. Vypečenou šťávu slijte do kastrůlku, přimíchejte vývar a vydlabanou dužinu z brambor a míchejte dohladka. Podle potřeby ještě omáčku rozřeďte vývarem nebo vodou a ochuťte solí a pepřem.
Kuře naporcujte, každou porci přelijte omáčkou a přidejte zapečené půlky brambor. Ozdobte zelenou petrželkou.
Načítám komentáře...