Pečené kuře s česnekem a rukolou
Seznam surovin
Na kuře:
- česnek 3 paličky (menší paličky)
- olej olivový 2 lžíce
- sůl mořská
- pepř černý (drcený)
- kuře 1 kus (o váze asi 1,6 kg)
Na zálivku:
- rukola 1 hrnek (jemně nasekaná)
- šťáva citronová 2 lžíce
- olej olivový 60 mililitrů (Extra Virgin)
- sůl
- pepř černý (mletý)
Postup přípravy
Česnek rozdělíme na stroužky, nasypeme je neoloupané do pekáčku, pokapeme polovinou oleje, osolíme a opepříme.
Kuře omyjeme, osušíme, položíme na prkénko prsíčky dolů tak, aby biskup byl dále od nás a širší část směřovala směrem k nám, ostrým nožem nakrojíme kůži a maso kolem kloubů stehen a kosti vytočíme z kloubů. Kuře položíme prsíčky nahoru, dlaněmi udeříme na prsa, abychom zlomili prsní kosti a kuře zploštili, a křídla zastrčíme pod kuře. Potřeme ho zbylou polovinou oleje, osolíme, opepříme a položíme na plech s česnekem. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 1 hodinu (během pečení kuře podle potřeby podléváme trochou horké vody a přeléváme výpekem). Pak česnek, který je pod kuřetem, odsuneme na stranu pekáčku a kuře pečeme ještě asi 30 minut, dokud nemá zlatavou kůrku.
Zatímco se kuře peče, připravíme zálivku. V misce smícháme jemně nasekanou rukolu, citronovou šťávu a olivový olej, zálivku osolíme a opepříme.
Upečené kuře potřeme připravenou zálivkou a podáváme ho spolu s pečeným česnekem.
Poznámka k receptu
Výbornou přílohou ke kuřeti je čerstvá bageta, na kterou si můžete namazat vymačkaný obsah pečených stroužků česneku a zbytek rukolové zálivky. Nebo si ke kuřeti uvařte nové brambory a místo, abyste je posypali nasekanou petrželkou, je promíchejte se zbylou rukolovou zálivkou.
Pokud byste chtěli pečení urychlit, rozkrojte kuře před pečením na půlky a zatlačte na každou z vrchní strany dlaní, abyste je zploštili.
Načítám komentáře...