Pečené kuře s ořechovou nádivkou
Seznam surovin
- sůl
- kuře 1 kus (celé)
- slanina anglická 60 gramů
- ořechy vlašské 50 gramů
- máslo 40 gramů
- houska 3 kusy
- cibule 1 kus
- mléko 1/2 decilitru
- vejce 1 kus
- česnek 1 stroužek
- tymián 4 snítky
- pepř černý (mletý)
Postup přípravy
Housky a slaninu nakrájíme na kostičky a oloupanou cibuli najemno. Ořechy se slaninou orestujeme krátce na pánvi s polovinou másla, přidáme polovinu cibule a mícháme, dokud nezesklovatí. Směs dáme k housce, vše promícháme s vejcem rozkvedlaným s mlékem, osolíme a opepříme.
Kůži na prsou dobře omytého, osušeného a osoleného kuřete mírně nadzvedneme a naplníme nádivkou. Zbylou nádivku dáme do břišní dutiny.
Kuře dáme do pekáčku vytřeného zbylým máslem a přidáme zbylou cibuli a česnek nakrájený na plátky. Vložíme snítky tymiánu, přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 40 minut. Poté kuře odklopíme a pečeme za častého přelévání výpekem ještě 20 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Podáváme s přílohou, kterou má kdo rád, někdo dá přednost bramborám, někdo rýži.
Načítám komentáře...