PERFEKTNÍ PEČENÉ KUŘE
Postup přípravy
1. V misce smíchejte změklé máslo, nasekané bylinky, prolisovaný stroužek česneku a citronovou kůru. Kuře důkladně osolte zvenku i zevnitř, pak uvolněte kůži na prsou a do vzniklé kapsy vetřete tolik bylinkového másla, kolik se vejde. Dejte jen pozor, ať kůži neprotrhnete. Zbylým máslem potřete kuře zvenku.
2. V další misce smíchejte olej, zbylý prolisovaný česnek, sůl a citronovou šťávu (množství závisí na šťavnatosti citronu a chuti olivového oleje – výsledná marináda by měla být výrazně nakyslá, nesmí ale úplně potlačit ostatní chutě). Brambory nakrájejte na klínky, obalte je v marinádě a vsypte do pekáče. Na ně položte kuře, podlijte trochou vody a pečte na 160 °C asi 1 hodinu, pak teplotu zvyšte na 200 °C a pečte ještě asi 20–30 minut, aby se vypekla zlatavá kůrčička. Během pečení kuře občas přelijte výpekem. Hotové podávejte s upečenými bramborami a vypečenou šťávou.
Poznámka k receptu
Velikonoční pondělí si žádá slavnostnější oběd, málokdo chce ale strávit den u plotny. Zvolte pečené kuře, milují ho děti i dospělí, a když ho podložíte ochucenými bramborami, zajistíte, že se dokonale propeče, aniž se máčí ve vlastní šťávě, a ještě získáte přílohu bez práce.
Načítám komentáře...