Plněný řízek Cordon Bleu
Seznam surovin
- kuřecí maso 4 plátky (kuřecí řízky bez kostí a kůže nebo 4 plátky telecího či vepřového z kýty (rozklepané dotenka) )
- sýr Ementál 4 plátky
- šunka 4 plátky (nebo pršut)
- mouka pšeničná hladká
- vejce
- strouhanka
- mléko (trochu)
- olej řepkový (na smažení)
- fazolky zelené 400 gramů (povolených)
- slanina anglická 100 gramů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Řízky podélně rozkrojte (ale nedokrojte) a mezi dvěma fóliemi rozklepejte hodně dotenka. Osolte, opepřete a na polovinu každého plátku položte sýr a šunku. Přiklopte druhou půlkou a spíchněte párátkem, aby se při obalování nerozpadaly.
2. Obalte v mouce, ve vejci prošlehaném s mlékem a strouhance a na středním plameni osmažte dozlatova, z kažé strany asi 4 minuty. Pak je vložte na plechu do středně vyhřáté trouby a nechte ještě asi 4 minuty dojít. Podávejte s dušenými fazolkami obalenými v plátku opečené slaniny.
Poznámka k receptu
Recept je poprvé zmíněn ve švýcarské kuchařské knize ze 40. let minulého století (proto se používá švýcarský ementál) a bývá spojován s francouzskou kulinární školou stejného názvu. Jak recept, tak škola byly nicméně inspirovány starým francouzským řádem modré stužky, Le Cordon Bleu, který byl fyzicky tvořen několika vrstvami, proto jsou prý mezi masem vrstvy sýra a šunky...
Načítám komentáře...