Portugalské kuře peri peri

Seznam surovin

Na kuře:

Na marinádu:

Kromě toho:

  • olej (na vymazání pekáčku)
Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme marinádu. Oloupané a na plátky nakrájené stroužky česneku nasypeme do robotu se sekacími noži. Přidáme paprikové vločky, uzenou papriku, citronovou šťávu, vinný ocet, olej, sůl a pepř a vše rozsekáme najemno.

Kuře omyjeme, osušíme, položíme ho na prkénko prsíčky dolů tak, aby biskup byl dále od nás a širší část stehen směřovala směrem k nám. Ostrým nožem nakrojíme kůži a maso kolem kloubů stehen a kosti vykloubíme. Kuře položíme prsíčky nahoru, dlaněmi udeříme na prsa, abychom zlomili prsní kost a kuře zploštili, a křídla zastrčíme pod kuře. Čtvrt hrnku marinády si necháme stranou a zbytkem potřeme připravené kuře. Pak ho propíchneme dvěma jehlami – jednu vedeme křídly a prsíčky, druhou vedeme rovnoběžně skrz trup a stehna. Kuře vložíme prsíčky dolů do lehce vymazaného pekáčku a dáme zatím stranou.

Brambory dobře omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a vložíme do mísy. Přidáme větvičky tymiánu, olej, sůl a pepř a promícháme, aby se plátky dobře vším obalily. Rozložíme je na lehce vymazaný plech a vložíme spolu s pekáčkem s kuřetem na 15 minut do trouby vyhřáté na 220 °C. Pak kuře obrátíme prsíčky nahoru a pečeme společně ještě asi 20 minut, dokud nejsou kuře i brambory propečené. Během té doby kuře potíráme každých 10 minut zbylou marinádou.

Poznámka k receptu

Ke kuřeti peri peri se výborně hodí studený pikantní dip. Potřebujete 2 nakrájené zelené chilli papričky, 1/2 hrnku lístků čerstvého koriandru, 1/2 lžíce olivového oleje a 1 lžíci citronové šťávy. Vše rozmixujte s trochou soli a pepře na hladkou pastu a promíchejte se 150 g majonézy a 60 g zakysané smetany.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...