Roláda z kuřete plněná bylinkovou nádivkou
Seznam surovin
Na roládu:
- kuře 1,3 kilogramu (čerstvé)
- máslo 10 gramů (čerstvé)
- sůl mořská
- pepř černý (mletý)
Na nádivku:
- kuřecí maso 500 gramů (vařené ve slané a opepřené vodě)
- uzené maso 250 gramů (vařené ve slané vodě)
- mléko 250 mililitrů (čerstvé plnotučné)
- vejce 7 kusů
- rohlík 7 kusů
- kopřivy 350 gramů (nasekané)
- bylinky (podle chutě - např. máta, bazalka)
- sůl mořská
- pepř černý (mletý)
Postup přípravy
Na nádivku si nakrájíme rohlíky na kostičky, oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme s mlékem a zalijeme pečivo. Necháme vsáknout.
Uvařené maso pokrájíme nadrobno, všechny bylinky nasekáme. Kopřivy je třeba před použitím nejprve spařit teplou vodou. Namočené pečivo osolíme, opepříme a vmícháme maso i bylinky.
Ušleháme tuhý sníh z bílků a lehce ho vmícháme do připravené nádivky. Pak lžící naneseme rovnoměrně takto připravenou jarní nádivku na vykostěné jarní kuřátko.
Na kuřecí roládu si nařízneme kuře podélně na hřbetě, ostrým nožem odkrojíme maso od kostry tak, abychom jej neprořízli, konce křídel odsekneme, stehna a křídla vykostíme a zasuneme dovnitř.
Plát masa s kůží osolíme, lžíci naneseme rovnoměrně jarní nádivku, potřeme je řídkými míchanými vejci a pevně stočíme v roládu. Omotáme ji bílou nití, povrch osolíme a opepříme a pečeme na zbylém másle v rozehřáté troubě na 170°C 1 hodinu a 25 minut.
Poznámka k receptu
Nejlépe chutná s bramborovým pyré.
Načítám komentáře...