Sladké voňavé kuře
Seznam surovin
- sójová omáčka 250 mililitrů (tmavá)
- sójová omáčka 250 mililitrů (sladká indonéská Ketjap Manis)
- ocet rýžový 80 mililitrů (čínský černý)
- med 2 lžíce
- zázvor 40 gramů (čerstvý, oloupaný)
- badyán 4 kusy
- skořice 2 kusy (svitky)
- paprička chilli červená 4 kusy (sušená)
- česnek 4 stroužky
- kuře 1 kus (o váze asi 1,6 kg)
- hráškové výhonky (na doplnění)
Postup přípravy
Do velké pánve, kterou lze použít i do trouby (nebo případně pekáčku) nalijeme obě sójové omáčky a rýžový ocet, přidáme med, zázvor nakrájený na tenké plátky, badyán, skořici, chilli papričky a oloupané podrcené stroužky česneku. Pánev postavíme na sporák a směs zprudka přivedeme k varu.
Kuře omyjeme, osušíme a nohy k sobě svážeme kuchyňským provázkem. Vložíme ho do vroucí směsi prsíčky dolů a celé ho pomocí lžíce směsí přelijeme. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 40 minut (po 20 minutách kuře přelijeme šťávou z pánve).
Kuře opatrně otočíme prsíčky nahoru, pečeme ještě 30 minut a každých 10 minut ho přeléváme šťávou z pánve.
Hotové kuře vyjmeme z pánve a šťávu přecedíme do omáčníku nebo misky. Kuře naporcujeme, ozdobíme hráškovými výhonky a podáváme se šťávou na přelití.
Poznámka k receptu
Připravte si k voňavému a nasládlému kuřeti jako přílohu rýžové nudle, které jsou opravdu nenáročné na přípravu, nebo případně rýži.
Načítám komentáře...