Tebasaki - smažená kuřecí křidélka
Seznam surovin
Nálev:
- cukr 3 lžíce (tmavý přírodní)
- sójová omáčka 3 lžíce
- saké 6 lžic (rýžové víno)
- šťáva zázvorová 1 lžička (vymačkejte kousek zázvoru lisem na česnek a šťávu zachyťte)
- česnek 1 stroužek (středně velký, nastrouhaný)
- ocet Balsamico 1 lžíce
Křidélka:
- kuřecí maso 800 gramů (křídla)
- pepř černý 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- moučka bramborová (škrob) 1 lžíce
- olej (rostlinný na smažení)
- semínka sezamová
Postup přípravy
1. Křidélka osolte a opepřete. Dobře je promíchejte a dejte alespoň na 1 hodinu chladit, lépe přes noc. Sůl vytáhne z masa vlhkost a křidýlka se pak budou lépe smažit pěkně dokřupava. Během odležení masa si připravte nálev.
2. Na nálev spolu v mělkém kastrolu promíchejte cukr, sójovou omáčku, saké, zázvorovou šťávu a česnek. Na středním plameni ho uveďte do varu, aby bublal a karamelizoval. Opatrně přidejte ocet, směs vlijte do mísy a nechte vychladnout.
3. Křidýlka vyjměte z ledničky a co nejpečlivěji osušte. Obalte je ve škrobu a po částech smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (asi 10 minut každou dávku). Po usmažení je hned ponořte do nálevu, který jim dodá lesklý - jakoby glazovaný - vzhled.
4. V míse posypte opečená křidýlka nasucho opraženými sezamovými semínky. Ihned je podávejte, jako příloha se nejlépe hodí kvalitní vařená rýže.
Poznámka k receptu
Populární jídlo, podávané v restauracích izakaya, se vyznačuje zvlášť křupavou kůrčičkou - dosáhnete jí uvedeným postupem. Křidýlka se ihned po usmažení omočí v pikantním nálevu.
Načítám komentáře...