Vietnamská kuřecí křídla s arašídovou omáčkou
Seznam surovin
- kuřecí maso 12 kusů (křídla)
Marináda:
- česnek 4 stroužky
- paprička chilli červená 1 kus
- cibulka jarní 3 kusy
- zázvor (2 cm)
- limetka 1 kus
- cukr třtinový 1 lžíce
- rybí omáčka 100 mililitrů
- olej olivový 3 lžíce
Arašídová omáčka:
- cibulka jarní 1 kus
- česnek 1 stroužek
- olej olivový 6 lžic
- paprička chilli červená 1/2 kusu
- sójová omáčka 2 lžíce
- cukr 1 lžička
- arašídy 1 hrnek (nesolené)
Postup přípravy
1. MARINÁDA: Česnek oloupejte a prolisujte do misky. Přidejte chilli papričku nakrájenou na proužky (marináda bude pikantnější, pokud ponecháte semínka), cibulku nakrájenou nadrobno a oloupaný a nastrouhaný zázvor. Přimíchejte lžičku nastrouhané limetové kůry a lžičku šťávy (zbytek schovejte do arašídové omáčky) a ostatní ingredience.
2. Kuřecí křídla vložte do marinády, dobře je v ní obalte, misku překryjte fólií a uložte přes noc do chladu.
3. ARAŠÍDOVÁ OMÁČKA: Jemně nakrájenou cibulku a oloupaný nasekaný česnek orestujte na lžíci oleje do změknutí. Vložte do mixéru, přidejte ostatní suroviny a promixujte, dokud se vše nespojí v pastu. Pokud je pasta příliš hustá, zřeďte ji při mixování horkou vodou.
4. Dřevěné hůlky (jednorázové jídelní nebo bambusové grilovací špejle) a kuchyňský provázek namočte na půl hodiny do studené vody. Křídla umístěte mezi dvě hůlky a na koncích hůlky svažte provázkem. Křídla grilujte na středním ohni asi 8 minut po kaž- dé straně. Podávejte s arašídovou omáčkou a pečivem.
Poznámka k receptu
Pokud objevíte v obchodě citronovou trávu, neváhejte s nákupem. Křídlům dodá ještě autentičtější chuť a ze zbytku připravíte velmi osvěžující čaj.
Načítám komentáře...