Voňavé marocké kuře
Seznam surovin
- kuře 1 kus
- rýže dlouhozrnná 1 hrnek (asi 100 - 150 g)
- vývar drůbeží 5 decilitrů
- mandle 100 gramů (plátky)
- rozinky 100 gramů (Korintky)
- máslo 6 lžic
- olej 2 lžíce
- cukr hnědý 1 lžíce
- zázvor 1/2 lžičky (mletý)
- kari 1/2 lžičky (mleté)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- šafrán 1/2 lžičky (mletý)
- pepř černý 1/2 lžičky (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Rýži vypereme ve studené vodě, zalijeme vývarem a zvolna uvaříme pod pokličkou doměkka. Ochutíme ji polovinou šafránu, přimícháme k ní rozinky, mandle a cukr, přidáme polovinu másla, zázvor a zbytek šafránu, rýži opět důkladně promícháme a dochutíme solí.
Očištěné kuře osolíme, opepříme, naplníme ho rýžovou směsí a zašijeme ho nití nebo uzavřeme jehlou. Kuře potřeme na povrchu zbylým máslem, posypeme kari a položíme do pekáče vymazaného olejem. Podlijeme ho trochou vody, zakryjeme pokličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 40 minut.
Pak kuře odkryjeme, zvýšíme teplotu na 170 °C a kuře dopečeme dozlatova. Během pečení kuře průběžně podléváme vodou a přeléváme výpekem.
Poznámka k receptu
Dejte pozor, abyste kuře nepřekořenili, zejména skořicí, zázvorem a pepřem. Pokud používáte nově koupené sáčky s tímto kořením, raději ho přidejte trochu méně.
Načítám komentáře...