Zadělávané kuře s jarní zeleninou
Seznam surovin
- kuře 1 kus (nejlépe s drůbky)
- zelenina 200 gramů (jarní, lze použít i mraženou směs)
- petržel kořenová 1 kus (s natí)
- žloutek 1 kus
- smetana 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- muškátový květ
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Nejdříve připravíme jíšku. V kastrůlku nebo na pánvičce rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání lehce opečeme, až vznikne světlá hladká jíška, kterou necháme zchladnout.
Očištěné a omyté kuře rozdělíme na čtvrtiny a vložíme ho do hrnce s vroucí osolenou vodou (vody by mělo být jen tolik, aby bylo maso ponořené). Přidáme očištěnou kořenovou petržel i s natí a očištěné drůbky a vaříme doměkka. Pak z hrnce odstraníme petržel, vmícháme 2 - 3 lžíce připravené světlé máslové jíšky a necháme dobře povařit do zhoustnutí. Aby byla omáčka jemnější, vmícháme do hrnce ještě smetanu, ve které jsme rozkvedlali žloutek, a krátce povaříme.
V jiném hrnci povaříme v troše osolené vody nakrájenou jarní zeleninu téměř doměkka, lehce ji osolíme, případně ještě ochutíme muškátovým květem a pepřem. Připravenou zeleninu vmícháme do omáčky s kuřetem a ještě lehce povaříme.
Čtvrtky kuřete rozdělíme na talíře, přelijeme je omáčkou se zeleninou a podáváme se širokými nudlemi nebo vařenými brambory.
Poznámka k receptu
Do omáčky můžete na závěr ještě přidat hříbky nebo žampiony nakrájené na plátky a předem podušené na kousku másla.
Načítám komentáře...