Zapečené kuře s bramborami a smetanou
Seznam surovin
- kuře 1 kus
- brambory 800 gramů (může být i více, podle velikosti kuřete a hladu strávníků)
- slanina anglická 200 gramů (plátky)
- sýr s modrou plísní 200 gramů (Niva)
- smetana 1 kelímek
- cibule 2 kusy (nebo zelená část pórku)
- česnek 1 stroužek
- koření grilovací
- kari (mleté)
- sůl
- máslo (na vymazání pekáčku)
Postup přípravy
Kuře omyjeme, osušíme a rozdělíme na porce. Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na stejnoměrné plátky silné asi 0,5 cm.
Pekáček vymažeme máslem a dno poklademe plátky brambor. Na ně rozložíme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli a plátky anglické slaniny. Část cibule můžeme nahradit zelenou částí pórku, který dobře omyjeme a nakrájíme na plátky. Přidáme porce kuřete, osolíme je, ochutíme grilovacím kořením smíchaným s trochou kari, posypeme plátky česneku a nahrubo nastrouhanou nivou, zalijeme smetanou a pečeme asi 70 minut při 160 °C, dokud maso nezezlátne a není měkké.
Poznámka k receptu
Pokud se kuře začne během pečení na povrchu připalovat, zakryjte pekáč alobalem.
Načítám komentáře...