Kuřecí horní stehna s artyčoky
Seznam surovin
- artyčok 1 sklenice (sterilované )
- cibule šalotka 1 kus
- rozmarýn 1 snítka (čerstvý)
- šalvěj 1 hrst (čerstvá)
- víno bílé 1 decilitr
- listové těsto 1 balení
- vejce 1 kus (na pomazání)
- máslo 50 gramů
Na nádivku:
- kuřecí maso 6 kusů (stehno)
- šunka prosciutto crudo 100 gramů
- rohlík 1 kus
- mléko 1 decilitr
- sýr Parmezán 1 lžička
- sůl 1 lžička
- pepř 5 špetek
- petržel kadeřavá/kudrnka (čerstvá, nasekaná)
Postup přípravy
Kuřecí stehna vykostěte, stáhněte kůži a dejte ji stranou, stehna zbavená kůže rozevřete na motýlka.
Připravte náplň: do vymačkaného rohlíku předem namočeného v mléce nakrájejte šunku prosciutto crudo, přidejte lžičku parmazánu, hrst nasekané petrželky, osolte, opepřete. Takto připravenou hmotu dejte na masové plátky a zabalte, upevněte párátkem, a tak vytvořte závitky.
Kůži z kuřecích stehen nasekejte na co nejmenší kousky a s nakrájenou šalotkou, hrstí šalvěje, čerstvým rozmarýnem a artyčoky opečte na másle. Potom osolte, opepřete, zalijte trochou bílého vína a chvíli restujte. Poté dejte stranou na talířek. Na stejné pánvi dozlatova opečte kuřecí závitky. Nechte vychladnout.
Rozválejte listové těsto a vykrojte čtverečky 10 x 10 cm. Na ně dejte směs s artyčoky, na které položte kuřecí závitek, z něhož jste vyndali párátka, zabalte a otočte. Na přední stranu můžeme z těsta vytvořit různé vzory, třeba začáteční písmena hostů. Potřete vejcem a při teplotě 200 °C pečte asi 20 minut.
Jako příloha je výborný salát z rukoly, rajčat, mrkve nakrájené na tenké plátky, salát pokapejte balzamikovým octem, olivovým olejem, osolte, opepřete. Podávejte s červeným vínem.
Recept na domácí listové těsto najdete zde.
Načítám komentáře...