Kuřecí řízečky s bramborovými stromečky
Seznam surovin
Na řízečky:
- kuřecí maso 4 plátky (řízky)
- sůl
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- strouhanka 2 lžíce
- paprika sladká (mletá)
- olej (na smažení)
Na stromečky:
- brambory 1 kilogram (oloupané)
- sůl
- mléko 2,5 decilitru
- máslo 100 gramů
- sýr 100 gramů (nastrouhaný)
- žloutek 2 kusy (nebo 3 menší)
- paprika žlutá 2 kusy
Na salát:
- rajčátka cherry 1 miska
- směs listových salátů 1 hrst
- olej olivový 1 lžíce
- ocet vinný 1 lžička
- cukr (trochu)
- sůl (trochu)
Postup přípravy
Brambory překrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je scedíme a ještě horké je rozšťoucháme. Za stálého míchání přilijeme horké mléko s rozpuštěným máslem a ušleháme hladkou kaši, kterou podle potřeby ještě přisolíme a necháme prochladnout.
Mezitím omyjeme řízky, osušíme je papírovou utěrkou, nakrájíme na menší kusy a osolíme. V misce smícháme mouku se strouhankou a mletou paprikou. V této směsi řízečky obalíme, usmažíme je z obou stran dozlatova na pánvi v rozehřátém oleji a necháme odkapat na papírové utěrce.
Do prochladlé kaše přidáme strouhaný sýr a žloutky a dobře promícháme. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme vysoké pusinky připomínající stromečky. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 10 - 15 minut dozlatova.
Žluté papriky rozkrojíme, zbavíme semínek, pomocí formičky z nich vykrojíme malé hvězdičky a zapíchneme je do upečených bramborových stromečků.
Omytá rajčátka rozkrojíme na půlky a promícháme s natrhanými listovými saláty a zálivkou z olivového oleje, trochy vinného octa, cukru a soli.
Stromečky rozdělíme na talíře, přidáme usmažené řízečky a každou porci doplníme hromádkou salátu.
Poznámka k receptu
Stromečky získají ještě hezčí barvu, když je před pečením potřete žloutkem našlehaným se lžící mléka.
Načítám komentáře...