Kuřecí stehna s houbovým přelivem
Seznam surovin
- kuřecí maso 6 kusů (stehna)
- celer 1 kus (malý)
- mrkev 1 kus
- petržel kořenová 1 kus
- květák 1 kus (malý)
- houby sušené 50 gramů
- cibule 1 kus
- mléko 1 hrnek
- máslo 130 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- smetana na vaření 1 kelímek
- vývar masový 300 mililitrů (i z kostky)
- šťáva citronová
- sůl
- pepř
- petržel hladkolistá
Postup přípravy
Houby asi hodinu předem namočte do mléka. Stehna operte, osušte a osolte. Kořenovou zeleninu a cibuli oloupejte, nakrájejte na nudličky a osmažte na 2 lžících másla. Přidejte maso, podlijte trochou vývaru a pod pokličkou duste doměkka. Houby slijte a poduste na lžíci másla. Květák omyjte, rozeberte na růžičky a v osolené vodě uvařte doměkka.
Hotová stehna přendejte do jiné nádoby a uchovejte v teple. Ze 100 g másla a mouky připravte světlou jíšku, rozřeďte ji vývarem a vydušenou šťávou a za stálého míchání 5 minut povařte.
Omáčku přeceďte a smíchejte s houbami a květákem. Vše rozmixujte, přilijte smetanu, ochuťte solí, pepřem a kapkou octa nebo citronové šťávy a asi 2 minuty povařte.
Omáčkou přelijte stehna rozdělená na porce, ozdobte zelenou petrželkou a podávejte s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží a hlávkovým salátem.
Poznámka k receptu
Těsně před podáváním můžete v omáčce rozmíchat 1 žloutek.
Načítám komentáře...