Pečená perlička se špenátem
Seznam surovin
- perlička 4 kusy (prsa)
- špenát 1 kilogram (listy)
- šunka parmská 8 plátků
- vejce 4 kusy
- cibule šalotka 2 kusy
- vývar drůbeží 3 decilitry
- gin 4 lžíce (nebo borovička)
- olej olivový 1/2 decilitru
- máslo 2 lžíce
- jíška 1 lžička (instantní, tmavá)
- rozmarýn 4 snítky
- tymián 4 snítky
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Prsíčka opepříme, lehce osolíme, poklademe je větvičkami rozmarýnu a tymiánu a každé prsíčko obalíme dvěma plátky šunky. Pokapeme je olivovým olejem, vložíme do pekáčku a pečeme asi 7 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Mezitím vložíme vejce do vroucí vody a jakmile začne znovu vřít, vaříme je 3,5 - 4 minuty. Ihned je zchladíme studenou vodou a oloupeme.
V kastrolu rozehřejeme máslo a zeklovatíme na něm hrubě nakrájené oloupané šalotky. Přidáme listy špenátu (čerstvé musíme předem spařit horkou vodou), krátce prohřejeme, opepříme a osolíme (listy by měly jen zavadnout).
Hotové maso vyjmeme z pekáčku, výpek zaprášíme instantní jíškou, přilijeme vývar, rozmícháme a povaříme do zhousnutí. Omáčku dochutíme solí, pepřem a vmícháme do ní gin (borovičku). Vrátíme do ní zpět maso i s vařenými vejci a ještě necháme asi 3 - 5 minut prohřát v troubě při 180 °C.
Špenát upravíme do kruhu na talíře, položíme na něj vejce, které natrhneme vidličkou, přidáme prsíčka nakrájená na plátky, podlijeme šťávou a podáváme s bramborami nebo bagetou.
Poznámka k receptu
- Perlička má výborné maso a nejlepší je právě z prsou. Pokud ho neseženete, použijte prsa kuřecí.
- Protože je maso sušší, špikuje se slaninou. V tomto receptu ji nahrazuje výborná parmská šunka.
- Na přípravu špenátu použijte buď čerstvé očištěné listy zbavené tuhých stonků nebo mražené listy. Rozhodně ne špenátový protlak.
Načítám komentáře...