Pečené křepelky a salát Olivier
Seznam surovin
Křepelky:
Salát Olivier:
- uzené maso 500 gramů (kuřecí nebo kachní )
- vejce 6 kusů (natvrdo uvařené - lépe křepelčí)
- brambory 3 kusy
- mrkev 1 kus
- hrášek 100 gramů
- kapary 2 lžíce
- salát zelený 2 lžíce (jemně nasekaný)
- smetana zakysaná 2 lžíce (případně prošlehan s olivovým olejem a francouzskou hořčicí)
- kaviár tmavý 4 lžíce
- sůl
- pepř růžový
Postup přípravy
1. Očištěné křepelky potřete změklým máslem, osolte, opepřete, obalte plátky slaniny, vložte do pekáčku, lehce podlijte vodou a zakryté pečte asi 45 minut až 1 hodinu doměkka. Během této doby občas přelijte vzniklou šťávou. Ke konci pečení je odkryjte, aby jejich kůžička hezky zezlátla. Podávané se salátem jsou dobré i zastudena.
2. Salát: Uvařené maso a zeleninu nakrájejte na úhledné kousky. Vejce oloupejte a překrojte na půlky. Maso, vejce a zeleninu spolu opatrně promíchejte a dochuťte. Podávejte se smetanou, ozdobené kaviárem. Před konzumací promíchejte.
Poznámka k receptu
Salát je připisován belgickému šéfkuchaři Lucienu Olivierovi, působícímu v 60. letech 19. století v proslulé moskevské restauraci Hermitage. Salát byl velmi delikátní a obsahoval vzácné přísady, jako je humří či račí maso a pravý kaviár z dnes již téměř vyhubené vyzy velké. Jeho přesná receptura, předmět mnoha pokusů o krádež či nápodobu, se nedochovala. Salát se ovšem stal tak populárním, že se rozšířil takřka po celém světě pod názvem Ruský salát – sestava jeho přísad je už ovšem věcí fantazie kuchařů.
Načítám komentáře...