Bánh mì s hovězím masem
Seznam surovin
Na náplň:
- hovězí maso 400 gramů (přední krk)
- cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- zázvor 15 gramů
- koriandr 8 kusů (stonky)
- koření 2 lžičky (pěti vůní)
- pepř černý 1 lžička
- badyán 1 kus
- cukr třtinový 30 gramů
- sójová omáčka 30 mililitrů (světlá)
- sójová omáčka 30 mililitrů (tmavá)
- rajčatový protlak 10 gramů
- olej slunečnicový (na smažení)
Na dokončení:
- bageta 6 kusů
- majonéza 6 lžic
- mrkev 6 lžic (nakládaná)
- ředkev bílá 6 lžic (nakládaná)
- okurka salátová 1 kus (větší nakrájená na tenké plátky)
- koriandr (lístky)
- paprička chilli červená (podle chuti)
Postup přípravy
1. Cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru nasekejte a rozmixujte na pastu. Na pánvi s trochou oleje pastu restujte, dokud neuvolní aroma a nezměkne. Pokud se připaluje, přilijte trochu vody. Pak stáhněte plamen, přidejte koření pěti vůní, pepř, badyán a krátce smažte. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Na závěr přilijte obě sójové omáčky a rajčatový protlak. Marináda by měla být slanější, maso hodně soli vstřebá. Promíchejte, krátce povařte a odstavte, nechte vychladit. Připravenou marinádu přelijte do nádoby, ve které budete marinovat maso.
2. Maso nakrájejte na kostky asi 4x4 cm, smíchejte s marinádou a nechte v chladu alespoň 2 hodiny marinovat, ideálně přes noc.
3. Troubu předehřejte na 160 °C. Maso s marinádou přendejte do pekáče a zakryté pomalu pečte do změknutí (trvá to asi 3 hodiny). Po upečení odstraňte badyán. Nechte maso chvilku vychladnout a pak ho vidličkou či rukama natrhejte na vlákna. Natrhané maso promíchejte se šťávou a do baget plňte ještě teplé.
Poznámka k receptu
- Trhané hovězí je aromatická bomba, která vám připomene vůně těch nejlepších asijských restaurací. Ještě teplé v bagetě způsobí v ústech nebetyčné blaho
- Nutné počítat s marinováním 12 hodin.
Načítám komentáře...