Boeuf Bourguignon I

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky, maso na větší kostky. V hrnci nejprve nasucho vyškvařte slaninu a pak ji děrovanou lžící vyjměte. Přilijte lžíci oleje, pokud je to třeba, a zprudka orestujte maso. Do hrnce je raději přidávejte po částech - je třeba, aby se rychle zatáhlo, nesmí pustit šťávu a začít se dusit. Opečené maso přidejte ke slanině a v hrnci opečte na kousky nakrájenou mrkev a cibuli. Na konci budete pasírovat, takže si nelamte hlavu s krásou a soustřeďte se jen na to, aby kousky byly zhruba stejně velké.

2. Jakmile je zelenina opečená, vraťte do hrnce maso i slaninu, přidejte protlak, promíchejte a nechte krátce opéct. Pak obsah hrnce zaprašte moukou, opět krátce orestujte a přilijte víno. Až se odpaří, vlijte asi 400 ml vývaru, prolisujte česnek, přidejte lístky tymiánu, bobkový list a na mírném ohni duste 3 - 4 hodiny. Průběžně maso kontrolujte, občas promíchejte a podlévejte vodou, pokud je třeba.

3. Ke konci vaření očistěte žampiony a nakrájejte je na poloviny. V pánvi s vyšším okrajem rozpalte lžíci másla a olivového oleje a opečte je dozlatova. Pak je vyjměte, v pánvi rozpalte ještě jednu lžící másla a oleje a opečte očistěné šalotky. Ty nakonec zalijte zbylým vývarem a vařte asi 20 minut.

4. Vyberte z hrnce maso a omáčku propasírujte. Vraťte do ní maso, přidejte žampiony a cibulky a podávejte s bagetou.

Poznámka k receptu

Tahle francouzská klasika je trumf, když se potřebujeme vytáhnout, nebo na nás naopak jdou chmury. S přílohou se netrapte, stejně všichni budou chodit ujídat z hrnce.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...