Boloňské ragú
Seznam surovin
- mleté maso 600 gramů (hovězí)
- rajčata sterilovaná 400 gramů
- cibule 1 kus
- celer řapíkatý 3 kusy
- mrkev 2 kusy
- mléko 250 mililitrů
- víno bílé 250 mililitrů
- muškátový oříšek 1 lžička
- olej 3 lžíce
- máslo 4 lžíce
- sůl
- pepř
- těstoviny (k podávání)
- sýr Parmezán (k podávání)
Postup přípravy
1. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a celer na kostičky. V litinovém hrnci rozpalte olej a máslo a orestujte cibuli. Přidejte mrkev, celer a za častého míchání asi 2 minuty opékejte. Přisypte mleté maso a zprudka je orestujte, vařečkou při tom rozbíjejte hrudky masa. Jakmile začne pouštět šťávu, osolte ho a opepřete - ragú díky tomu bude mít silnější chuť.
2. Stáhněte plamen, přilijte mléko a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek. Na mírném ohni maso chvilku povařte. Pak přilijte víno, nechte trochu vyvařit a přidejte rajčata. Promíchejte a nechte nezakryté vařit na mírném ohni aspoň 3 hodiny. Občas omáčku promíchejte. Pokud je třeba, trochu podlijte vodou.
3. Jestli chcete ragú použít na lasagne nebo jako náplň do tortellin, neměla by v mase zůstat žádná tekutina. Chcete-li je podávat s těstovinami, trochu šťávy v něm můžete nechat. K podávání se nejvíc hodí ploché tagliatelle, duté rigattoni, zakroucené fusilli nebo conchiglie, které vypadají jako mušličky. A rozhodně nesmí chybět parmazán.
Poznámka k receptu
Inspirovali jsme se autorkou legendárních kuchařek Marcellou Hazan a místo červeného přidali bílé víno. Díky tomu má ragú velmi jemnou chuť. Můžete je použít jen tak k těstovinám, na lasagne nebo… To už necháme na vás.
Načítám komentáře...