Brasírovaný hovězí krk na burgundský způsob
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů (krk)
- slanina 40 gramů
- olej 1 lžíce
- víno červené 200 mililitrů
- bobkový list 1 kus
- hřebíček 1 kus
- tymián
- vývar masový 300 mililitrů (hovězí)
- máslo 30 gramů
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- rajčatový protlak 1 lžíce
- moučka bramborová (škrob) 1 lžíce (Natura)
- cukr krupice 1/2 lžičky
- šťáva citronová (dle chuti)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Slaninu nakrájejte na kostičky, které orestujte v pánvi na lžíci oleje. Osmaženou slaninu vyndejte a odložte stranou.
2. Na vysmaženém tuku zprudka orestujte na 4 porce rozdělený hovězí krk tak, aby se maso zatáhlo. Přilijte červené víno, přidejte bobkový list, hřebíček a tymián a podlijte vývarem (aby do něj maso bylo z poloviny ponořené). Přikryjte poklicí a na mírném plameni duste doměkka.
3. Drobně nakrájenou cibuli osmahněte na másle, přidejte rozetřený česnek a rajčatový protlak a dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí. Poduste asi 10 minut.
4. Cibulovou směs přidejte k změklému masu a opět chvíli společně poduste.
5. V troše vody rozmíchejte solamyl, přilijte ho k masu a asi 15 minut provařte. Na závěr přidejte do omáčky slaninu, cukr a citronovou šťávu, dobře promíchejte a nezapomeňte vyndat bobkový list a hřebíček.
6. Podávejte s jemným bramborovým pyré.
Načítám komentáře...