BURGER S TRHANÝM HOVĚZÍM
Seznam surovin
Maso:
- hovězí maso 600 gramů (bio kližka)
- cibule červená 1 kus
- česnek 3 stroužky
- citronová tráva 3 snítky
- med 6 lžic
- sójová omáčka 4 lžíce
- rybí omáčka 1 lžíce
- koření 1 lžíce (pěti vůní)
- paprička chilli červená 1 kus
- víno 200 mililitrů (švestkové nebo sladké bílé)
Švestková majonéza:
- majonéza 4 lžíce
- marmeláda 2 lžíce (švestková nebo povidla)
- paprička chilli červená 1 kus
- šťáva limetková 1 lžíce
- pepř
- sůl
Chilli-zelí-slaw:
- zelí červené 1/4 kusu
- cibule červená 1/2 kusu
- olej sezamový 1,5 lžíce (korejský z mražených semínek)
- omáčka 1 lžíce (Tamari)
- med 1 lžíce
- mrkev 1/2 kusu
- paprička chilli červená 1 kus
- koriandr 1 hrst (čerstvý)
Bulky:
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- mouka celozrnná 80 gramů
- semínka sezamová 2 lžíce (bílá na posypání)
- voda 180 mililitrů
- vejce 1 kus (+ na potření)
- ghí 1 lžíce
- droždí sušené 10 gramů
- cukr třtinový 1 lžička
- olej sezamový 1 lžíce (korejský z pražených semínek)
- sůl himalájská 1,5 lžičky
- máslo 1 lžíce (na opečení)
Postup přípravy
1. Zelí a maso připravte den předem, ať se rozleží. Maso nakrájejte na kostky, cibuli na plátky a česnek s citronovou trávou nasekejte nadrobno. Med, sójovou a rybí omáčku prošlehejte. V pekáči promíchejte maso, cibuli, česnek, citronovou trávu, koření a med s omáčkami a vínem, podlijte trochou vody a pečte v troubě předehřáté na 120 °C přes noc nebo minimálně 5 hodin, aby se úplně rozsýpalo, vyvařila se přebytečná tekutina a zůstala jen hustá omáčka.
2. Zelí nakrouhejte, cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na nudličky, chilli papričku na kolečka. Prošlehejte olej, tamari a med, smíchejte se zeleninou a koriandrem. Pak smíchejte všechny suroviny na švestkovou majonézu a odložte ji do lednice.
3. Připravte bulky: ze lžíce mouky, lžičky cukru, vlažné vody a drož- dí nechte vzejít kvásek. Všechny suché ingredience smíchejte v míse. Přidejte kvásek a vejce, ghí rozpusťte ve zbylé vlažné vodě a přilijte ho do mísy. Vypracujte hladké těsto a nechte 1 hodinu kynout. Pak vytvarujte 4 bulky a nechte 15 minut dokynout. Potřete je vejcem rozmíchaným s vodou a posypte sezamem. Pečte na 200°C asi 12–15 minut dozlatova. Nechte je zchladnout.
4. Bulky rozřízněte, pomažte máslem a opečte. Obě části namažte ochucenou majonézou, na spodní část dejte část zelí, pak maso a opět trochu zelí. Můžete přidat i čerstvý koriandr. Přiklopte vrškem bulky a podávejte.
Poznámka k receptu
Fantastické trhané maso šmrncnuté asijskou chutí nás uchvátilo. Nesnažte se ochutnávat, dokud nepřipravíte ostatní složky burgeru, rychle by totiž zmizelo.
PEČENÍ MASA A ODLEŽENÍ ZELÍ PŘES NOC
Načítám komentáře...