Burgundské hovězí ragú
Seznam surovin
- hovězí maso 1 kilogram (zadní)
- cibule 1 kus
- víno červené 750 mililitrů (suché)
- česnek 5 stroužků
- bobkový list 2 kusy
- pepř černý 8 kuliček (celý)
- bylinky 1 hrst (čerstvé, petrželka, apod.)
- olej olivový 1 lžíce
- mrkev 200 gramů
- cibulka jarní 15 kusů
- máslo 60 gramů
- žampiony 150 gramů (drobné)
- koňak (40%) 20 mililitrů
- slanina 150 gramů
Postup přípravy
Maso nakrájejte na větší kostky (3 x 3 cm), cibuli a mrkev na kolečka (malé cibulky ponecháme celé). Vložte do mísy, zalijte vínem a přidejte koření. Nechte v chladu marinovat do druhého dne. Druhý den slijte přes síto víno a vyberte maso a zeleninu.
Do silnostěnného hrnce dejte vyškvařit slaninu společně s olivovým olejem, přimíchejte celé cibulky, kolečka mrkve z marinády a dozlatova opečte. Vyjměte z hrnce a na oleji orestujte kostky masa společně s plátky česneku. Pak přidejte osmaženou cibuli s mrkví, slaninu, koření z nálevu a zalijte vínem z marinády. Mírně osolte a přiveďte k varu. Přikryjte poklicí a nechte na velmi mírném plameni dusit (jemně probublávat) až do úplného změknutí masa, tedy nejméně 2 a 1/2 hodiny.
Osmahněte na másle půlky žampiónů a přidejte k masu asi 10 minut před koncem dušení. Můžete ještě zjemnit kapkou koňaku.
Podávejte s francouzskou bagetkou, při servírování na talíři posypte sekanou čerstvou petrželkou. Vhodné je k jídlu podávat burgundské červené.
Poznámka k receptu
Tento způsob přípravy hovězího ragú je opravdu dlouhý, potřebujete dvacet čtyři hodin na naložení masa a jen na samotné pomalé dušení dvě a půl hodiny. Výsledek však bude stát za to!
Načítám komentáře...