Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri
Seznam surovin
- hovězí maso 750 gramů (svíčková, vysoký roštěnec,veverka,apod.)
- rozmarýn 2 snítky
- tymián 6 snítek
- česnek 2 stroužky (vcelku)
- máslo 3 kostky
- paprika červená 3 kusy
- paprika žlutá 3 kusy
- máta 1 hrst (čerstvá)
- petržel hladkolistá 1 svazek (velký)
- oregano 1 hrst (čerstvé)
- paprička chilli červená 1 kus (malá)
- šťáva citronová 1/2 kusu
- ocet vinný 1/2 (malého panáka)
- olej olivový
- sůl mořská (dle chuti)
- pepř černý (čerstvě namletý)
Postup přípravy
1) Troubu rozehřejeme na maximum a papriky pečeme důkladně potřené olivovým olejem, dokud povrch částečně nezčerná. Papriky přemístíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zapařit – tak se uvolní slupka a půjdou snadno stáhnout. Hotové papriky nakrájíme na nudličky a dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a nasekanou mátou.
2) Rozehřejeme si grilovací pánev, dokud se z ní nezačne kouřit. Potřebujeme kvalitní litinovou pánev, která je nepřilnavá a výborně drží teplo. KitchenAid u svých litinových pánví vyladil i design, takže na nich pak můžeme maso i servírovat. Začneme opékat maso, osolené, opepřené a potřené olivovým olejem. Jakmile povrch zezlátne do lákavé barvy, žár snížíme a přidáme česnek, bylinky a máslo.
3) Maso čas od času přelijeme horkým máslem, obracíme ho a hlídáme stupeň propečení. Jakmile je při pomačkáni prstem pružné, ale lehce pevné, odstavíme mimo plamen a necháme pár minut odpočívat.
4) Zatímco maso odpočívá, připravíme si chimichurri. Nasekáme petržel najemno, přidáme 1 utřený stroužek česneku, oregano, chilli, citronovou šťávu, vinný ocet a olivový lej. Důkladně promícháme.
5) Odpočaté maso servírujeme nakrájené na silnější plátky s bylinkovou chimichurri a paprikovým salátem.
Načítám komentáře...