Salát s kiwi-levandulovou vinaigrette a marinovaným steakem
Seznam surovin
- olej olivový 100 mililitrů (+2 lžíce)
- cibule šalotka 2 kusy
- levandule 2 lžíce
- kiwi 2 kusy
- šťáva pomerančová 200 mililitrů
- šťáva limetková (z 1ks)
- hovězí maso 800 gramů (Rumpsteak)
- rukola 100 gramů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V malém kastrůlku rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájené šalotky a na nízkém plameni nechte změknout. Přelijte do pekáče, přidejte květy levandule, rozmačkané kiwi, pomerančovou šťávu a promíchejte. Do marinády položte steaky, ze všech stran je potřete, přikryjte potravinářskou fólií a nechte 3 hodiny odležet v lednici. Během marinování steaky několikrát otočte.
2. Steaky osušte kuchyňskou utěrkou, osolte, opepřete a zprudka z obou stran opečte v pánvi na rozpáleném olivovém oleji. Dozlatova opečené maso přendejte na talíř a přikryjte alobalem. Nechte ho 5 minut odpočinout a přes vlákna nakrájejte na tenké plátky.
3. Připravte dresink. Marinádu nalijte do menšího kastrůlku a zredukujte na polovinu. Vlijte do mísy, přidejte limetovou šťávu, olivový olej a dobře promíchejte. Osolte, opepřete a nechte zchladit na pokojovou teplotu. Listy rukoly a polníčku promíchejte s dresinkem, salát obložte plátky steaku a dochuťte čerstvě mletým pepřem.
Načítám komentáře...