Pivní guláš
Seznam surovin
- hovězí maso 1 kilogram (kližka)
- pivo světlé 500 mililitrů
- cibule 2 kusy
- rajčatový protlak 100 gramů
- sádlo 2 lžíce
- paprika sladká 2 lžíce
- kmín 2 lžičky
- majoránka 2 lžíce
- chléb 2 plátky (na zahuštění)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Maso nakrájejte na kostičky, „tlustého“ se nezbavujte, postará se o vydatnost a hustotu omáčky. Ve větším hrnci rozpalte sádlo a na mírném plamenu na něm pomalu opečte cibuli dozlatova. Přidejte maso a opečte je ze všech stran, aby se zatáhlo.
2. Zaprašte paprikou a chvilku ji restujte, aby se rozvoněla. Pak přidejte protlak, promíchejte, zalijte pivem a dolijte vodou tak, aby maso bylo ponořené. Přisypte kmín, přiklopte poklicí a velmi pomalu duste, dokud maso není měkké, trvá to 2–3 hodiny. Pokud je třeba, zahustěte omáčku rozdrobenou chlebovou střídkou. Podávejte s cibulí, dobrým chlebem a půllitrem vychlazeného piva.
Poznámka k receptu
Guláš je ideální chalupářské jídlo pro větší společnost – uvaříte ho v jednom hrnci, na kamnech nebo dvouplotýnce. S knedlíky se tentokrát nezdržujte, raději si kupte bochník dobrého kváskového chleba.
Načítám komentáře...