DUŠENÉ HOVĚZÍ S PODZIMNÍ ZELENINOU
Seznam surovin
- hovězí maso 1 kilogram (vyzrálé - krk)
- cibule 3 kusy
- česnek 2 stroužky
- dýně 1 kus (střední)
- mrkev 3 kusy
- brambory 3 kusy
- rajčatová passata
- víno červené 200 mililitrů
- bobkový list 1 kus
- petržel hladkolistá 1 hrst
- rozmarýn 2 snítky (čerstvý)
- balzamikový krém (podle chuti)
- olej 3 lžíce (rostlinný)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Maso očistěte a nakrájejte na kostky, cibuli na klínky, česnek na plátky, mrkev na kolečka a brambory na menší kostky. V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm cibuli. Přidejte maso, nechte ho zprudka zatáhnout, přidejte česnek a část nasekaných bylinek. Přilijte víno, nechte je odpařit a podlijte vodou (nebo ještě lépe vývarem). Osolte, opepřete a duste, dokud maso není téměř měkké. Přidejte passatu, zeleninu a duste, dokud není vše zcela měkké.
2. Mezitím rozpulte dýni, vydlabejte semínka (jinou než hokkaido i oloupejte) a nakrájejte na kostky. Dýni přidejte do hrnce až ke konci, aby změkla, ale zůstala pevná. Hotové jídlo dolaďte solí, pepřem a balzamikovou redukcí podle chuti. Vmíchejte zbylé byliny a podávejte s dobrým pečivem.
Poznámka k receptu
Dušené hovězí si rozumí se sladkou chutí cibule a mrkve, není tedy žádný div, že k němu hezky ladí i dýně. Kromě skvělé chuti mu zelenina dodává i sytost. Pokud najdete v lednici nějakou další zeleninu, bez obav ji přidejte. Vítaná je brokolice, fazolky i pastinák.
Načítám komentáře...