Hovězí v rajské omáčce
Seznam surovin
- hovězí maso 800 gramů (přední hovězí nebo krk )
- mrkev 2 kusy
- petržel kořenová 1 kus
- celer 1/2 kusu
- pepř 8 kuliček
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 3 listy
- sůl
Na omáčku:
- rajčata sterilovaná 400 gramů (krájená)
- rajčatové pyré 400 gramů
- sádlo 2 lžíce
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- vývar masový 300 mililitrů (z masa, které vaříte)
- cukr 3 lžíce
- ocet 3 lžíce
- sůl
- máslo 50 gramů
Postup přípravy
Maso svažte kuchyňským provázkem pro udržení tvaru. Vložte jej spolu s kořenovou zeleninou do hrnce se studenou vodou, aby bylo vše zcela ponořené, a přiveďte k varu. Sesbírejte tvořící se pěnu, přidejte koření a sůl a vařte na mírném plameni doměkka, tedy asi 2 hodiny.
Na omáčku orestujte na sádle cibuli dozlatova, poté k ní přidejte krájená rajčata a najemno pokrájený česnek a ještě minutu opékejte. Zaprašte moukou, zalijte vývarem a rajčatovým pyré, promíchejte. Omáčku dochuťte solí, cukrem a octem a 20 minut na mírném plameni provařte.
Vypněte plamen, omáčku propasírujte a vmíchejte do ní máslo. Hotové maso vyjměte z vývaru a nakrájejte na plátky. Na talíře naaranžujte maso a houskový knedlík a vše přelijte rajskou omáčkou.
Načítám komentáře...