Pomalu pečené hovězí s česnekovo-bramborovým pyré
Seznam surovin
- hovězí maso 800 gramů (krk)
- víno 200 mililitrů (Madeira)
- vývar hovězí 400 mililitrů
- badyán 1 kus
- cibule 2 kusy (střední)
- olej 2 lžíce (rostlinný)
- máslo 2 lžíce (studené)
- sůl
- pepř
Pastinák:
- pastinák 3 kusy
- šťáva citronová (z jednoho citronu)
- máslo 1 lžíce
- med 1 lžíce
- sůl
- pepř bílý 1 špetka
Pyré:
- česnek 20 stroužků
- brambory 400 gramů (varný typ C)
- máslo 2 lžíce
- smetana 40 mililitrů (31%)
- sůl (dle chuti)
Mangold:
Postup přípravy
1. Hovězí krk očistěte, osolte, opepřete a zprudka opečte na rozpáleném oleji. Cibuli nakrájejte na klínky, vsypte ji do zapékací mísy, přidejte badyán a maso, podlijte madeirou a vývarem. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte doměkka, trvá to asi 3 hodiny.
2. Asi 45 minut před koncem vaření dejte do rendlíku oloupaný česnek, zalijte vodou a přiveďte k varu. Po chvilce vodu slijte a tento postup 2 - 3x zopakujte, česnek se tím zbaví ostrosti. V dalším hrnci uvařte neoloupané brambory doměkka. Ještě horké je oloupejte a spolu s česnekem, máslem, smetanou a solí rozmixujte a případně i propasírujte přes husté síto.
3. Než se brambory dovaří, nakrájejte pastinák na kostičky a vsypte ho do rendlíku (vyberte takový, kam se vejde v jedné vrstvě). Zalijte vodou, osolte a přidejte citronovou šťávu. Vařte do poloměkka. Pak přidejte med a máslo a nechte pastinák zkaramelizovat. Nakonec dochuťte solí a bílým pepřem.
4. Mangold krátce spařte ve vroucí osolené vodě a hned zchlaďte. Osušte papírovou utěrkou a dejte do pánve. Podlijte vodou a přidejte máslo a citronovou šťávu. Osolte, opepřete a krátce poduste. Nakonec promíchejte s citronovou kůrou.
5. Jakmile je maso hotové, slijte výpek, přeceďte ho a vlijte do pánve. Přiveďte k varu, dolaďte solí a pepřem. Stáhněte z plotny a vmíchejte studené máslo, skvěle omáčku zahustí. Podávejte s bramborovým pyré, zkaramelizovaným pastinákem a mangoldem.
Načítám komentáře...