Hovězí líčka a pastinákové pyré
Seznam surovin
Maso:
- hovězí maso 1 kilogram (líčka)
- celer 500 gramů
- mrkev 300 gramů
- cibule 2 kusy
- víno červené 400 mililitrů
- máslo 25 gramů
- vývar hovězí 120 mililitrů
- olej 60 mililitrů
- rajčatový protlak 2 lžíce
- sůl
- pepř
Pyré:
Postup přípravy
1. V litinovém hrnci rozpalte olej, líčka důkladně osolte a opepřete, ze všech stran zprudka opečte dohněda, vyjměte a uložte do mísy.
2. Zeleninu očistěte, mrkev nakrájejte na kolečka, celer na stejně velké plátky, cibuli na klínky. Vše orestujte ve výpeku dotmava. Část zeleniny si schovejte na ozdobu (asi lžíci na osobu). Do zbytku zeleniny vmíchejte protlak, zalijte ji vínem a nechte chvíli vyvařit. Přilijte vývar, vložte maso, přiveďte k varu, přiklopte poklicí a vařte na mírném plamenu, dokud maso nezměkne. Trvá to tak 3 - 4 hodiny.
3. Jakmile se dušení masa bude chýlit ke konci, připravte přílohu. Brambory i pastinák oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky, dejte do hrnce a zalijte mlékem. Osolte a za častého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne. Potom propasírujte přes síto, přidejte máslo a případně ještě trochu mléka, aby pyré získalo krémovou konzistenci.
4. Dokončete líčka: hotové maso vyjměte z omáčky a uložte do tepla. Omáčku přeceďte a varem zredukujte na hustší konzistenci. Studené máslo nakrájejte na kostičky a vmíchejte do omáčky. Dosolte a podle potřeby opepřete. Líčka vraťte do omáčky a maso před podáváním prohřejte. Podávejte s pastinákovým pyré a petrželkou.
Poznámka k receptu
Líčka jsou nejnamáhanějším svalem v těle dobytka, proto jsou plná šlach, které se ovšem při dlouhém a pomalém dušení promění v dokonale měkkou pochoutku korunovanou luxusní omáčkou.
Načítám komentáře...