Hovězí maso na víně a mléce
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů (nejlépe loupaná plec )
- slanina 200 gramů
- cibule 2 kusy
- vývar hovězí 1 litr
- zelí kysané 1 kilogram
- mouka 2 lžíce
- ocet 2 lžíce
- cukr 2 lžíce
- jalovec 6 kuliček
- bobkový list 2 listy
- mléko 1 litr
- víno červené 1 litr
- smetana zakysaná 1 balení
- sůl
- pepř
- máslo
- sádlo
Postup přípravy
Odleželé maso se hustě protáhne slaninou a polije směsí z polovice červeného vína a z polovice mléka a nechá se marinovat 3 dny.
Pak se maso vyjme, osuší, osolí a opepří a na horkém sádle po obou stranách rychle opeče.
Do výpeku dáme cibuli, zbytek slaniny, zpěníme, zalijeme trochou vína se 2 lžícemi mouky, přilije se i mořidlo, v němž leželo a maso se dodusí.
Omáčka se procedí.
Brambory nakrájíme, osolíme, přidáme kmín a studenou vodu a dáme je vařit.
Cibulku zpěníme na sádle, přidáme česnek, jalovčinky, bobkový list, cukr, necháme lehce zkaramelizovat a přidáme lžíci vody z brambor a překrájené kyselé zelí. Krátce prohřejeme, přidáme rozšťouchané uvařené brambory, promícháme, zalijeme zakysanou smetanou rozmíchanou se šťávou se zelí a octem a dáme do pekáčku.
Navrch dáme podušené maso se šťávou a dáme zapéct do trouby.
Na tento recept se používalo tzv. kyselo, což bylo mléko, které se od léta do podzimu dávalo do kýble, kde kyslo.
Načítám komentáře...