Hovězí maso s cibulovou omáčkou
Seznam surovin
- vývar hovězí 1,5 litru
- hovězí maso 600 gramů (vařené)
- cibule 5 kusů (střední)
- máslo 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- pepř černý 10 kuliček (celý)
- nové koření 6 kuliček (celé)
- bobkový list 3 listy
- cukr
- ocet
- sůl
Na přílohu:
- brambory 6 kusů (střední)
- medvědí česnek 1 svazek
- máslo
- pepř černý (mletý)
Postup přípravy
Cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme je dozlatova v kastrolu na rozehřátém másle. Přidáme nové koření, celý pepř a bobkové listy, vše zasypeme moukou a za stálého míchání ji necháme lehce osmahnout. Přilijeme studený vývar a omáčku povaříme asi 20 minut. Pak ji propasírujeme přes jemné síto a dochutíme ji cukrem, octem a solí.
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Medvědí česnek nakrájíme a krátce orestujeme na kousku másla. Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme, přimícháme k nim orestovaný medvědí česnek, osolíme je, opepříme a zjemníme kouskem másla.
Vařené hovězí maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme se šťouchanými bramborami.
Poznámka k receptu
Medvědí česnek roste hojně v lesích, kde je stín a vlhko a lze ho snadno najít podle jeho typické česnekové vůně. Nať se sbírá v květnu, na počátku květu, a cibulky v srpnu a září.
Načítám komentáře...