Coda alla vaccinara - Hovězí oháňka
Seznam surovin
Maso:
- hovězí maso 1 kilogram (oháňka)
- slanina 100 gramů (nebo pancetta)
- šafrán 4 snítky
- cibule 1 kus (velká)
- mrkev 1 kus
- celer řapíkatý 2 snítky
- česnek 2 stroužky
- víno bílé 400 mililitrů (suché)
- rajčata sterilovaná 1 kilogram
- olej olivový 3 lžíce
- sůl
- pepř
Na dokončení:
- kakao 2 gramy (holandské)
- ořechy piniové 20 gramů
- rozinky 30 gramů
- petržel hladkolistá (na ozdobení)
Postup přípravy
1. Oháňku nakrájejte na kusy a namočte ji asi na hodinu do studené vody. Pak ji propláchněte pod proudem vody, aby odtékala čirá. Oháňku pečlivě osušte. Cibuli, mrkev, celer a česnek nastrouhejte, řapíkatý celer nasekejte.
2. V hrnci rozpalte olej, přidejte slaninu nebo pancettu a nechte ji rozvonět. Pak přidejte kusy oháňky a nechte je zatáhnout ze všech stran. Přidejte šafrán a pak nastrouhanou zeleninu. Promíchejte a opékejte, aby se zelenina „vysušila“.
3. Do hrnce vlijte víno a povařte 20 minut. Přidejte rajčata a vařte 3 - 4 hodiny. Pokud bude potřeba, přilijte pár lžic teplé vody.
4. Když maso odpadá od kosti, odeberte asi dvě naběračky omáčky a promíchejte je s kakaem. Do hrnce vsypte pinie i rozinky, promíchejte a přidejte kakao rozmíchané s omáčkou. Už jen krátce povařte - asi 15 minut. Podávejte ozdobené hladkolistou petrželkou, ideálně s bagetou.
Poznámka k receptu
Hovězí oháňka patří k typickému římskému kuchařskému repertoáru od nepaměti. Maso na tuto specialitu je levné a neskutečně dobré. Poněkud delší přípravu vám vynahradí chuť. A máte-li možnost, nechte si oháňku na kusy nasekat od řezníka. Nebudete se tolik trápit.
Načítám komentáře...