Hovězí po burgundsku I
Seznam surovin
- hovězí maso 750 gramů (libové přední)
- cibule 200 gramů
- víno červené 500 mililitrů
- slanina 100 gramů (uzená)
- kůže 50 dekagramů (ze slaniny)
- mouka pšeničná hladká 1 lžička
- máslo 60 gramů
- sůl
- pepř (mletý)
- tymián (několik snítek)
- bobkový list 2 listy
- houby 100 gramů (malé)
- cibule šalotka 100 gramů
- koňak (40%) 2 lžíce
- slanina anglická 50 gramů (tenké plátky)
Postup přípravy
V hlubší pánvi rozškvařte na 20 g másla nadrobno nakrájenou slaninu a přidejte maso nakrájené na kostky. Když je maso opečené a zatažené, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a vše ještě několik minut smažte. Pak maso osolte, opepřete a zalijte vínem. Přidejte tymián, bobkové listy a kůži ze slaniny. Promíchejte a velmi zvolna duste pod poklicí asi dvě až tři hodiny, dokud maso není měkké. Pak vyjměte kůži a bylinky.
Mouku promíchejte s dalšími 20 g másla, vzniklou směs rozdrobte do omáčky a nechejte zhoustnout, občas promíchejte.
Mezitím na zbylém másle opečte celé nebo překrájené houby, cibulky a slaninu. Do hotové omáčky vmíchejte koňak a přidejte houby, cibulky a slaninu (nebo jimi obložte pokrm až na talíři). Můžete ozdobit snítkami tymiánu nebo petrželky.
Poznámka k receptu
Podávejte s opečenou bagetou nebo chlebovými topinkami.
Načítám komentáře...