Hovězí steak s krevetami podávaný s polentovou roládou
Seznam surovin
Hovězí steak s krevetami:
- hovězí maso 400 gramů (Entrecote)
- sůl hrubá 1 špetka
- pepř černý 1 špetka
- olej 1 lžíce
- krevety 8 kusů (královské)
- máslo 1 lžíce (česnekové)
- máslo 1 lžíce (přepuštěné)
- chřest 1 svazek (zelený)
Polentová roláda:
- polenta 150 gramů
- máslo 150 gramů
- vývar kuřecí 500 mililitrů
- mléko 500 mililitrů
- sýr Parmezán 100 gramů
- sůl hrubá 1 špetka
- pepř černý 1 špetka
- špenát baby 1 balení
Mrkvový štrúdl:
- listové těsto 1 balení
- mrkev 2 kusy
- muškátový oříšek
- sůl hrubá
- cukr
Postup přípravy
Autorský recept podle Miroslava Matějkina, šéfkuchaře z hotelu Falkensteiner v Mariánských Lázních si můžete připravit i doma.
1. Steak z hovězího Entrecote (část masa na hranici mezi nízkým a vysokým roštěncem) osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Krevety opečeme na česnekovém másle a rovněž je osolíme a opepříme. Očištěný chřest osolíme a opečeme na přepuštěném másle. Měl by být uvnitř měkký, ale na povrchu křupavý.
2. Polentová roláda: Polentu na mírném stupni vaříme ve vývaru s mlékem, musí se přisypávat pomalu a pořádně promíchat, aby neudělala hrudky. Hotová je, až se začne oddělovat od stěn, před koncem vaření ji osolíme a opepříme. Mužeme přidat i trochu másla. Ještě teplou ji rozetřeme na fólii a poklademe špenátem a posypeme parmazánem. Jakmile vychladne, zarolujeme ji do rolády. Roládu zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu uležet.
3. Mrkvový štrúdl: Plát listového těsta naplníme uvařenou, orestovanou, cukrem, solí a muškátovým oříškem ochucenou mrkví. Na 20 minut dáme zapéct při 180 °C.
Načítám komentáře...