Hovězí steak s pepřovou omáčkou
Seznam surovin
- hovězí maso 2 plátky (svíčková nebo vysoký roštěnec)
- pepř zelený 2 lžíce (2-3 lžíce - čerstvý)
- olej olivový 2 lžíce
- vývar 1/2 hrnku
- koňak (40%) 20 mililitrů
- smetana 1/2 hrnku
- sůl
- pepř (mletý černý)
Postup přípravy
Steaky osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Na pánvi rozpalte olej a maso na něm z obou stran orestujte do požadovaného stupně propečení. Pak steaky přendejte na talíř, zakryjte dalším talířem nebo fólií a nechejte odpočívat. Do stejné pánve vlijte trošku vývaru a nechejte na mírném plameni rozpustit připečené kousky masa. Pánev z plotny odstavte. Přilijte koňak, pánví zatřeste a obsah zapalte. Až alkohol shoří, vlijte zbytek vývaru a přidejte kuličky pepře. Vařte, dokud tekutinu nezredukujete asi na polovinu. Nakonec přilijte smetanu, snižte teplotu a nechejte vařit, dokud omáčka nezhoustne. Steaky podávejte přelité omáčkou.
Poznámka k receptu
Jako příloha se hodí opečené brambory nebo steakové hranolky.
Načítám komentáře...