Hovězí steaky v kávovopepřové krustě
Seznam surovin
- hovězí maso 4 plátky (vysoký roštěnec nebo svíčková, plátky vysoké alespoň 3 cm)
- olej olivový 2 lžíce
- káva 2 lžíce (pražená zrna, nahrubo drcená)
- pepř 2 lžíce (nahrubo drcený)
- sůl
Na zeleninu:
- řepa červená 300 gramů
- cibule červená 1 kus
- víno červené 2 decilitry
- cukr hnědý 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce (kvalitní)
- rajčatový protlak 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zázvor 1 lžička (čerstvý, nastrouhaný)
- mouka pšeničná hladká 1 lžička
- sůl
- olej (na smažení)
Postup přípravy
Steaky opláchneme, osušíme, položíme na tácek s nasypanou kávou a pepřem a přimáčkneme je. Pokapeme je olejem, zakryjeme fólií a necháme odležet asi 2 hodiny.
Řepu oloupeme, každou bulvu překrojíme na poloviny a ty pak ještě nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. V kastrolu svaříme víno s 3 dl vody a cukrem, osolíme, přidáme česnek a řepu a dusíme pod pokličkou, dokud řepa není napůl měkká. Pak přidáme protlak, šťávu vymačkanou ze zázvoru a sójovou omáčku a zvolna vaříme bez pokličky, dokud řepa nezměkne.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější kroužky, prosypeme je moukou a usmažíme dozlatova v oleji. Odleželé steaky zprudka opečeme z obou stran na rozpálené pánvi, osolíme, přeložíme je do pekáčku a dopečeme v troubě při 160 °C 8 – 15 minut (podle druhu masa a požadovaného stupně propečení). Upečené maso necháme na teplém místě ještě alespoň 8 minut dojít a podáváme ho s řepou a cibulí.
Načítám komentáře...