Rostbíf se zeleninou
Seznam surovin
- hovězí maso 600 gramů (roštěnka - nízký roštěnec)
- olej (na opečení masa)
Na marinádu:
- worcesterská omáčka 1,5 decilitru (omáčka)
- hořčice 80 gramů
- olej 0,8 decilitru
- whisky 1/2 decilitru
- pepř černý (mletý)
- sůl
Na omáčku:
- žampiony 300 gramů (malé)
- cibule šalotka 10 kusů
- víno červené 3 decilitry
- vývar 2 decilitry
- rajčatový protlak 2 lžíce
- sůl
- olej
Postup přípravy
V misce prošleháme hořčici, olej, worcesterskou omáčku a whisky. Do této marinády vložíme očištěné maso a necháme ho alespoň 5 hodin rozležet. Pak ho vyjmeme z marinády, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran v pánvi na oleji. Přeložíme ho do pekáčku, vložíme do trouby vyhřáté na 150°C a zvolna pečeme asi 30 minut. Hotové maso zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.
Šalotky oloupeme a podle potřeby překrájíme, žampiony očistíme. V kastrolu rozehřejeme olej a celé žampiony s překrájenými šalotkami na něm krátce osmahneme. Podlijeme je červeným vínem a vývarem, ochutíme rajským protlakem a solí a omáčku zvolna vaříme do zhoustnutí. Na závěr omáčku podle potřeby dochutíme částí marinády, která zbyla z masa.
Upečené maso vyjmeme z pekáčku, zabalíme ho do alobalu a necháme odpočinout. Rostbíf podáváme teplý nebo studený, nakrájený na plátky a doplněný připravenou omáčkou.
Poznámka k receptu
Jako přílohu podávejte k rostbífu pečené brambory nebo rýži, ale pokud ho podáváte studený, je vhodný dobrý chléb.
Načítám komentáře...