Steak s hranolky a bylinkovou majonézou
Seznam surovin
Na 4 porce :
- brambory 4 kusy (velké oloupane)
- olej (na smažení)
- hovězí maso 4 porce (steak z roštěnky asi 1,5cm vysoké)
- sůl
- pepř barevný
Bylinková majonéza:
Postup přípravy
1. Brambory nakrájejte podélně na plátky a pak na tenké hranolky. Dejte je do mísy s ledovou vodou a nechte stranou. Pak je slijte a pečlivě osušte utěrkou.
2. Do pánve vlijte asi 2cm oleje a do studeného (!) vsypte osušené hranolky. Na středním plameni je pozvolna smažte asi 15 až 20 minut (občas pánví potřeste), až budou krásně zlatavé.
3. Steak osmažte z každé strany 6–10 minut podle toho, jak ho chcete mít propečený. Ochuťte. Podávejte s bylinkovou majonézou.
Poznámka k receptu
Steak je pokládán spíš za angloamerickou specialitu, ve Francii a zejména v Paříži je však klasickým jídlem v tradičních bistrech. Připravuje se ze šťavnatého roštěnce a vždy ho doprovází šik štíhlé pommes frites a často i lahodná majonéza.
Načítám komentáře...