Steak s vinnou omáčkou
Seznam surovin
- hovězí maso 4 kusy (steaky z roštěné)
- sůl hrubá
- pepř (nahrubo drcený)
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- olej 3 lžíce
- cibule šalotka 1 kus (menší)
- máslo 30 gramů
- víno červené 300 mililitrů
- vývar hovězí 200 mililitrů
- moučka škrobová 1 lžička
- med (1-2 lžičky)
- hroznové víno 30 kuliček (červené bez peciček)
Postup přípravy
Steaky hřbetem ruky lehce naklepejte, potřete je olejem a nechejte v chladu rozležet do druhého dne. Asi hodinu před přípravou steaky vyndejte z chladničky. Posypejte je pepřem, solí a hladkou moukou a na pánvi potřené olejem zprudka osmažte, asi minutu po každé straně. Pak steaky přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo mřížkou a vložte je do trouby předehřáté na 150 °C a pečte 10–15 minut.
Mezitím zpěňte na rozpuštěném másle nadrobno nakrájenou šalotku. Zalijte ji vínem a vývarem a vařte, dokud se asi třetina tekutiny neodpaří. Vmíchejte do omáčky med, škrobovou moučku rozmíchanou v trošce vína a nechejte přejít varem. Nakonec do omáčky přidejte kuličky vína, aby se prohřály. Omáčku podle chuti osolte a opepřete.
Poznámka k receptu
Podávejte s opečenými bramborami a rukolou.
Načítám komentáře...