Steaky s omáčkou z pomerančového pepře
Seznam surovin
- hovězí maso 2 plátky (vysoký roštěnec)
- olej 1 lžíce
- vermut 4 lžíce (suchý, použít lze jakékoli aromatizované víno)
- vývar kuřecí 100 mililitrů
- pomerančová kůra 1 lžíce (najemno nastrouhaná)
- pepř 1 lžíce (hrubě mletý)
- smetana 200 mililitrů (30%)
- sůl
Pečená zelenina:
- pórek 1 kus
- žampiony 4 kusy
- ředkvičky 6 kusů
- brokolice 4 kusy (růžičky)
- paprika žlutá 1 kus
- olej olivový 4 lžíce
- šťáva pomerančová (z 1 pomeranče)
- šalvěj (lístky)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Nejprve si připravte zeleninu. Očištěný pórek nakrájejte na špalíčky a ty ještě příčně rozčtvrťte. Žampiony, ředkvičky i brokolicové růžičky také nakrájejte na čtvrtky. Papriku zbavte semínek a pokrájejte na kusy. Vše nasypte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pokapejte olejem a pomerančovou šťávou. Přidejte nasekané šalvějové lístky, osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut.
Rozehřejte pánev se silným dnem. Steaky osušte, potřete po obou stranách olejem, osolte a položte na pánev. Grilujte 7 minut z každé strany, aby maso bylo středně propečené (medium rare). Poté steaky přesuňte na teplý talíř, přiklopte obráceným nahřátým hrncem a nechte asi 15 minut odpočinout.
Nyní si připravte omáčku. Do pánve vlijte vermut a odvařte všechny přípečky. Přilijte vývar, přidejte pomerančovou kůru, pepř a smetanu a vařte do zhoustnutí (bude to trvat asi 5 minut). Steaky přelijte omáčkou a podávejte s pečenou zeleninou.
Poznámka k receptu
Pokud neholdujete pikantním chutím, vynechte při přípravě chilli a místo něho přidejte rajče nasekané na malé kousky. Omáčka dostane exotický nádech, když přidáte citronovou trávu nakrájenou na proužky (seženete u vietnamských prodejců).
Načítám komentáře...