Vyzrálá flákota
Seznam surovin
Na maso:
- hovězí maso 1 kilogram (4 plátky po 250 g)
- olej olivový (na potření)
- sůl mořská (maldonská)
- pepř (čerstvě mletý)
Bylinkové máslo:
- máslo 200 gramů (změklé)
- petržel hladkolistá 1 hrst (velká hrst nadrobno nasekaná)
- estragon 1 hrst (malá)
- libeček 1 hrst (malá)
- česnek 1 stroužek
- šťáva citronová 1 lžička
- sůl 1 lžička
- pepř černý (nebo chilli - mletý - podle chuti)
Kuskus:
- kuskus 200 gramů
- vývar 250 mililitrů
- rajčata 3 kusy (větší)
- avokádo 1 kus
- petržel hladkolistá 2 hrsti
- koření kari 1 lžička
- šťáva citronová (z 1 malého citronu)
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
1. Připravte bylinkové máslo: bylinky a česnek nasekejte nebo rozmixujte najemno (můžete použít i hmoždíř), smíchejte s citronovou šťávou, solí, pepřem a změklým máslem. Směs přeneste na potravinářskou fólii, vytvořte váleček, zabalte a dejte vychladit a ztuhnout do lednice nebo mrazáku.
2. Nejméně hodinu před grilováním vyndejte maso z lednice, aby na grilu neutrpělo teplotní šok. V mezičase připravte kuskus: vsypte ho do větší misky a promíchejte s olejem, kari kořením, citronovou šťávou a zalijte vroucím vývarem. Přiklopte pokličkou nebo potravinářskou fólií a nechte asi 10 minut odstát, aby kuskus nasál tekutinu. Mezitím nakrájejte rajčata, nasekejte petrželku, promíchejte s kuskusem a podle chuti osolte.
3. Rozpalte gril na nejvyšší teplotu. Vlijte si do dlaní trochu oleje a steaky ze všech stran důkladně potřete. Nesolte je a nepepřete! Vložte maso na gril a grilujte 3 - 5 minut, podle chuti. Po grilování každý steak opepřete, osolte maldonskou solí, položte na něj plátek bylinkového másla a nechte chvilku odležet. Mezitím nakrájejte avokádo, pokapejte citronem a vmíchejte do kuskusu. Podávejte se steakem.
Poznámka k receptu
Zapomeňte na marinády a grilovací směsi. Steak z kvalitního hovězího nepotřebuje nic než sůl a pepř. Pokud ovšem nemáte domácí bylinkové máslo, které se na něm rozpustí a dokonale ho dochutí.
Načítám komentáře...