Hovězí s koprovou omáčkou
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů (přední)
- vývar hovězí 5 decilitrů
- máslo 60 gramů
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- kopr 2 lžíce (nasekaný, čerstvý nebo mražený)
- smetana zakysaná 2,5 decilitru
- ocet (nebo citronová šťáva)
- cukr
- sůl
Postup přípravy
Nejprve uvaříme maso. Vložíme ho do hrnce s vroucí vodou, osolíme a vaříme zakryté asi 2 hodiny (v tlakovém hrnci se maso uvaří rychleji). Hotové maso by mělo být měkké a křehké, ale nemělo by se drobit. Vyjmeme ho z vody a vzniklý vývar si uschováme na omáčku.
V kastrolu rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání ji necháme zpěnit, až zbělí a ztratí syrovou vůni. Po částech do ní vmícháme vývar, osolíme a dobře povaříme asi 15 – 20 minut. Pak do omáčky opatrně vmícháme smetanu, omáčku dochutíme solí, cukrem a podle chuti ji okyselíme octem nebo citronovou šťávou. Na závěr vmícháme nasekaný kopr, ihned odstavíme z ohně a již nevaříme.
Uvařené teplé maso nakrájíme napříč přes vlákna na tenké plátky, přelijeme je omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.
Načítám komentáře...