Dietní svíčková na smetaně
Seznam surovin
- hovězí maso 750 gramů (svíčková, nebo zadní hovězí maso)
- mrkev 150 gramů
- celer 70 gramů
- petržel kořenová 70 gramů
- celer 80 gramů (nakrájený na špalíčky)
- cibule 1 kus
- olej 2/3 decilitru
- vývar 2,5 decilitru
- mléko acidofilní 2,5 decilitru
- mouka pšeničná polohrubá 2 lžíce
- koření (10 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu)
- šťáva citronová 2 lžíce
- hořčice 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
Maso očistíme a omyjeme, osrým nožem nebo špikovací jehlou v něm uděláme otvory a zasuneme do nich celer nakrájený na špalíčky (místo slaniny). Maso osolíme, případně ještě svážeme provázkem, aby si udrželo hezký tvar válečku, opečeme ho ze všech stran v kastrolu na oleji a vyjmeme.
Ve výpeku orestujeme za stálého míchání na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a když začne zlátnout, přidáme nakrájenou cibuli a pokračujeme v restování, dokud i cibule nezačne zlátnout. Přidáme hořčici, koření zavázané v kousku čistého plátna, vše zalijeme polovinou vývaru a povaříme.
Do tohoto základu vložíme zpět opečené maso a dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké. Pak vyjmeme sáček s kořením, přilijeme zbylý vývar a přivedeme k varu. Vmícháme mouku rozmíchanou v acidofilním mléce a vaříme ještě alespoň 20 minut.
Na závěr maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, omáčku rozmixujeme, dochutíme solí a citronovou šťávou, vrátíme do ní plátky masa a prohřejeme.
Poznámka k receptu
Před podáváním můžete do hotové omáčky vmíchat ještě lžíci zakysané nízkotučné smetany. Svíčkovou podávejte samozřejmě s knedlíky, ale připravenými z celozrnné mouky a kostek tmavého pečiva (každému stačí 2 - 3 plátky) a se zavařenými brusinkami.
Načítám komentáře...