Filet chateaubriand

Seznam surovin

Omáčka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 160 °C. V pánvi rozpalte olej a maso na něm opečte 1,5 minuty z každé strany a pak 30 vteřin na bocích. Steak ihned přemístěte do vyhřáté trouby a pečte 16 minut, dokud teplota uvnitř masa není 46 °C. Vyndejte z trouby, osolte, opepřete a zabalte do alobalu. Nechte odpočinout 10 - 12 minut, dokud se teplota nevyšplhá na 58 °C.

2. Zatímco steak odpočívá, připravte omáčku: šalotku nasekejte nadrobno, žampiony na tenké plátky, tymián nadrobno. V pánvi rozpalte máslo a šalotku na něm orestujte. Přidejte žampiony, opečte a zalijte vývarem, Vmíchejte tymián, osolte, opepřete a vařte asi 2 minuty. Nakonec vmíchejte studené máslo a ihned podávejte.

Poznámka k receptu

Steak pojmenovaný po spisovateli Françoisi Reném de Chateaubriandovi se vždy podává jako porce pro dva. Domácí příprava je trochu dobrodružná a její úspěch závisí na tom, zda uvnitř trefíte správnou teplotu. Když dodržíte uvedené časy, mělo by to vyjít. Jistotu ale máte jen s teploměrem.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...