Filet chateaubriand
Seznam surovin
- hovězí maso 4 plátky (svíčková)
- olej 2 lžíce (rostlinný)
- sůl
- pepř
Omáčka:
- cibule šalotka 2 kusy
- vývar hovězí 250 mililitrů
- petržel hladkolistá 2 lžíce
- máslo 50 gramů (studené)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 160 °C. V pánvi rozpalte olej a maso na něm opečte 1,5 minuty z každé strany a pak 30 vteřin na bocích. Steak ihned přemístěte do vyhřáté trouby a pečte 16 minut, dokud teplota uvnitř masa není 46 °C. Vyndejte z trouby, osolte, opepřete a zabalte do alobalu. Nechte odpočinout 10 - 12 minut, dokud se teplota nevyšplhá na 58 °C.
2. Zatímco steak odpočívá, připravte omáčku: šalotku nasekejte nadrobno, žampiony na tenké plátky, tymián nadrobno. V pánvi rozpalte máslo a šalotku na něm orestujte. Přidejte žampiony, opečte a zalijte vývarem, Vmíchejte tymián, osolte, opepřete a vařte asi 2 minuty. Nakonec vmíchejte studené máslo a ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Steak pojmenovaný po spisovateli Françoisi Reném de Chateaubriandovi se vždy podává jako porce pro dva. Domácí příprava je trochu dobrodružná a její úspěch závisí na tom, zda uvnitř trefíte správnou teplotu. Když dodržíte uvedené časy, mělo by to vyjít. Jistotu ale máte jen s teploměrem.
Načítám komentáře...