Hovězí steak s omáčkou z čerstvého pepře
Seznam surovin
- hovězí maso 2 plátky (steaky ze svíčkové nebo vysokého roštěnce)
- pepř zelený 3 snítky
- olej olivový 2 lžíce
- vývar 1/2 hrnku
- koňak (40%) 20 mililitrů
- smetana 1/2 hrnku
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Steaky osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a vložte na pánev s rozpáleným olejem. Maso na něm z obou stran orestujte do stupně propečení podle následujících pokynů (platí pro 2 cm vysoký plátek masa): • medium: 2 a ¼ minuty z každé strany
• medium rare: 2 minuty z každé strany
• rare: 1 a ½ minuty z každé strany
Steaky přendejte na talíř, zakryjte dalším talířem nebo fólií a nechte odpočívat.
2. Do stejné pánve vlijte trošku vývaru, s pomocí dřevěné vařečky a vývaru smyjte připečené kousky masa a nechte je na mírném plameni rozpustit. Pánev z plotny odstavte. Přilijte koňak, pánví zatřeste a obsah zapalte. Až alkohol shoří, vlijte zbytek vývaru a přidejte obrané kuličky pepře. Nechte vařit, dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu.
3. Nakonec přilijte smetanu, zmírněte plamen a nechte mírně vařit, dokud omáčka nezhoustne.
4. Steaky podávejte přelité omáčkou ze zeleného pepře.
Poznámka k receptu
Nepodceňujte dobu, kdy maso odpočívá v mírném teple. Vysoká teplota totiž maso vysuší a bez odležení by bylo tuhé.
Načítám komentáře...