Koňakové steaky s karamelizovanou čekankou
Seznam surovin
- hovězí maso 600 gramů (svíčková)
- sůl
- pepř černý (čerstvě drcený)
- olej olivový (na opečení masa)
- koňak (40%) 1/2 decilitru
- víno červené 2 decilitry
- tymián 1 snítka
- máslo 1 plátek
Na čekanku:
- čekanka 400 gramů (puky)
- cukr krystal 50 gramů
- máslo 50 gramů
Postup přípravy
Čekanku omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do rozehřáté pánve, zasypeme cukrem, přidáme máslo a pomalu za průběžného míchání ohříváme na mírném ohni, až se cukr rozpustí na karamel a čekanka začne zlátnout. V tento okamžik pánev odstavíme z ohně.
Hovězí svíčkovou nakrájíme na 4 silnější plátky, osolíme je a opepříme. V dobře rozpálené pánvi, nejlépe litinové, zahřejeme olivový olej a zprudka na něm opečeme maso z každé strany asi 3 minuty. Opečené steaky přelijeme koňakem a jakmile se alkohol zahřeje, opatrně ho zapálíme dlouhou špejlí a necháme vyhořet.
Steaky vyjmeme z pánve a uložíme v teple (nebo je zabalíme do alobalu). Do pánve s výpekem přilijeme červené víno, přidáme tymián a dále vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme do ní kousek másla, necháme ho rozpustit a omáčku podle potřeby dochutíme pepřem a solí.
Omáčku rozdělíme na talíře, přidáme karamelizovanou čekanku a nakonec steaky a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Ke steakům podávejte dobré červené víno, ideální je burgundské.
Načítám komentáře...