Medailonky ze svíčkové, houbová omáčka & jarní zelenina
Seznam surovin
Houbová omáčka:
- hříbky 30 gramů (sušené)
- olej olivový
- houby 250 gramů (různé)
- česnek 2 stroužky
- brandy (1 pořádný střik)
- smetana 4 lžíce
- olej lanýžový 1 lžička
Zelenina:
- brambory 800 gramů (nové - malé)
- kapusta 1/2 kusu
- brokolice 200 gramů
- hrášek 250 gramů (mražený)
- olej olivový 1 lžíce (extra panenský)
- citron 1/2 kusu
Maso:
- hovězí maso 500 gramů (4 x 125g medailonky ze svíčkové)
- hlíva ústřičná 150 gramů
Postup přípravy
1. Sušené hříbky zalijte v hrnku vroucí vodou
2. Nové brambory – větší rozpulte – dejte vařit do kastrolu s vroucí osolenou vodou, přikryté pokličkou
3. Kapustu nakrájejte na řezy 2,5 cm vysoké, přidejte k bramborám a znovu přikryjte
4. Do pánve dejte 1 lžíci olivového oleje a natrhejte do ní houby
5. Navrch prolisujte neoloupaný česnek, přidejte namočené hříbky (tekutinu uchovejte), špetku soli a pepře a smažte za pravidelného promíchávání
6. Medailonky potřete solí, pepřem a 1 lžící olivového oleje a ogrilujte spolu s hlívou, až budou z jedné strany hotové, otočte je a grilujte podle vaší chuti
7. Do kastrolu s bramborami přidejte brokolici (tuhé konce stonků odkrojte) a hrášek a povařte 2 minuty
8. Sceďte, promíchejte s extra panenským olivovým olejem, se šťávou z ½ citronu, osolte a opepřete podle chuti
9. K houbám vlijte brandy a opatrně zapalte (pokud chcete), nechte plamínky odumřít, přidejte smetanu a lanýžový olej a uveďte do varu
10. Hustotu omáčky upravte uchovanou tekutinou z namáčení hub (případné nečistoty odstraňte), pak omáčku rozmixujte na konzistenci podle vaší chuti a dochuťte
11. Podávejte k medailonkům a hlívě, bramborám a zelenině
Poznámka k receptu
Šťavnatá a jemná, rychle hotová svíčková je podmínkou úspěchu tohoto lahodného a pestrého pokrmu.
Načítám komentáře...